LAIBACH

DETTA ÄR ETT SEPARAT ARR PÅ TOP FLOOR MELLAN 19-23

NATTKLUBB EFTER 23:00

LAIBACH

OBS: på scen kl 20:00

 

35 år efter starten i Slovenien – vid den tidpunkten Jugoslavien – är Laibach det mest internationellt hyllade bandet från ex-kommunistländerna i Centraleuropa och ett av de mest gåtfulla, profetiska och autentiska i världen.

Laibach grundades i industristaden Trbovlje, samma år som dåvarande Jugoslaviens ledare Tito dog. Laibach har genomgående motsatt sig etiketter av alla slag, vare sig ”industrial”, rock eller techno: de kan få lyssnaren att tänka, dansa och marschera till samma musik.

Laibachs nya album, Also Sprach Zarathustra, släpptes den 14 juli 2017 på Mute. Musiken för Also Sprach Zarathustra var ursprungligen skapad för en experimentell teaterproduktion av Thus Spoke Zarathustra i Novo Mesto (Slovenien), och bygger på Friedrich Nietzsches filosofiska roman med samma namn.

 

Laibach som alltid gett ett kontroversiellt intryck, särskilt när det gäller politik, tar nu tydligt ställning. Detta tillför en ny dimension till deras nu legendariska konsert i Pyongyang. 2015 blev Laibach det första bandet någonsin att uppträda i det hemlighetsfulla landet Nordkorea, en tillbakadragen stat, känt för sina militära marscher, massgymnastik och hymner till den store ledaren. Konserten var en stor framgång som medförde en massiv mediedebatt runt om i världen.

Laibachs besök i Nordkorea filmades från början till slut. MOJO beskriver road-movie-dokumentären Liberation Day (regissör – Stockholmsbaserade Morten Traavik) som ”en humoristisk, störande, upplysande djupdykning i en avvikande kommunistisk spegelvärld.